Gnocchide elamus omaette!

Gnocchide elamus omaette!

Mõned päevad tagasi jäin Jamie Oliveri kokasaadet vaatama ja nii nagu alati, tahaks ma peaaegu kõike ise ka proovida valmistada. Tavaliselt muidugi unustan mõne aja pärast ära, seekord aga võtsingi kätte ja paar päeva hiljem haarasin härjal sarvist, otsisin selle saate järelvaatamisest ülesse ja kirjutasin samm-sammult KÕIK endale ühe retsepti järgi üles! 😀

Too saade oli just kiiretest ja lihtsatest kodutoitudest, milleks on vaja vaid viite komponenti. Roog, mis mulle huvi pakkus ja mida ma ei ole mitte kunagi varem söönud, olid populaarsed Itaalia köögi ”pehmed pilvekesed” ehk gnocchid.

Põhjus, miks ma varem pole viitsinud neid valmistada on väga lihtne, nimelt mulle on alati tundunud, et neid on hästi keeruline valmistada ja seetõttu Jamie retsepti versioon oma lihtsuselt mulle istuski. Siiamaani ma muidugi ei teadnud, et neid saab valmistada vägagi erinevalt. Küll tehakse neid munadest, jahust, kartulist või isegi ka ricottast, spinatist ja parmesanist. Niiet, igale maitsele midagi! 🙂

Jamie aga tutvustas maalähedasi kartulist meisterdatud gnocchisid.
Nendeks viieks koostiaineks olid :
400 g pestud kartuleid koorega
50 g jahu
peotäis spargleid
värske tüümian
parmesan

(oliiviõli, sool, pipar)
Tegin pedantse täpsusega kõik nii nagu pidi, et jumala eest midagi teistmoodi ei saaks olla 😀

Ta alustas siis kartulite lõikumisest suurteks kuubikuteks( koos koortega), mis tuli soolaga keevasse vette keema panna 12-ks minutiks. Seejärel kallata ära vesi ning lasta kartulitel kogu niiskus välja aurata ja siis pudruks tampida. Maitsestada soola ja pipraga. Valada tööpinnale, lisada jahu ning kokku sõtkuda vähesel määral. Moodustada silinder ning viilutada ja need rattad omakorda pooleks lõikuda ja sõrmede vahel gnocchid teha. Vesi uuesti keema ajada, gnocchid sisse ( 1 minutiga umbes saavad valmis ja tõusevad pinnale, kui aeg on need välja võtta).
Samal ajal pann kuumaks ajada ja peotäis värsket tüümiani oliiviõliga pannile panna. Minuti pärast tuleb lisada ratasteks tükeldatud spargel ( 1-2 minutiga samuti juba valmis). Tõsta kulbitäis gnocchide tärkliserikkast keeduveest pannile ja lisada 50 grammi parmesani sinna hulka. Viimasena lisada gnocchid sinna samma ja serveerimisel kaunistuseks veel natuke tüümiani peale visata ja parmesani ka! 😀

Ühesõnaga ma tegin KÕIK nii nagu pidi, seda grammitäpsusega ja mis oli tulemus? Mul mees võttis paar ampsu ja ei soovinud söömisega jätkata 😀 Lootsin ka nagu mingisugust maitseelamust saada peale paari päevast sparglijahti mööda poode, sest just siis kui MUL vaja oli siis ei olnud seda mitte kuskilt saada loomulikult 😀 Õnneks see kogus oli suhteliselt väike aga no olgem ausad..sparglipunt maksab oma 7 euri ja parmesan pole ka just odav .. niiet oli ikka oma ajast ja rahast kahju küll, et tegu polnudki mingi hõrgu toiduga. Me olime ikka väga pettunud! Aga samas maitsed on nii erinevad ja kui ma kunagi veel gnocchisid proovin umbes saja aasta pärast teha siis kindlasti kõlab huvitavalt just ricotta versioon 🙂

Asi millele ma veel mõtlesin, et enne, kui ma neid uuesti kunagi teen, tahaks proovida neid kuskil, kus neid traditsiooniliselt tehakse? Mul endal ei tule ette küll, et ma oleks näinud üldse, et keegi neid kusagil pakuks..võibolla oskab keegi soovitada? 🙂
Kahjuks ei teinud ma oma toidust eile ühtegi pilti, kuigi see lõhnas ja nägi isuäratav välja, seega tegin just uue pildi, kus mul põhimõtteliselt pooled komponendid puuduvad 😀
Mul on tegelikult olemas isegi Jamie 15 minuti roogade paks raamat – peakski hakkama katsetama varsti aga momendil sai katsetamise isu täis!


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga