VÄRVILISED MUNADEPÜHAD!

VÄRVILISED MUNADEPÜHAD!

Jälle on see vahva värviline päev kätte jõudnud. Kui ma veel laps olin siis meie peres värvitigi lihtsalt mune minu mäletamist mööda. Küll sai sibulakoori kasutatud ja hiljem ka lihtsalt vildikaid. Loomulikult ei puudunud ka munade koksimise võistlus ja kaotada ei tahtnud keegi 😀 Rohkem sellele pühale meie peres tähelepanu ei pööratud. Üleüldse ma ei saa aru miks meil siin Eesti on see püha niivõrd lühike. Kuskilt lugesin, et varasemalt olevat tehtud ettepanekuid küll selle püha pikendamise osas aga see on koguaeg tagasi lükatud, sest Eesti pole kristlik riik 😀 Fain siis…puhata võiks ikka kauem ju, niigi vähe pühasid võrreldes teiste riikidega.
Kuna ma polnud siiamaani toiduga VEEL meisterdanud siis ma mõtlesin, et oleks tore seda viga parandada ja kätt proovida. Eks võimalusi seda teha oli mustmiljon aga algajana otsustasin siiski vast kõige lihtsamate toiduainete kasuks – MUNAD! 😊

Ei oskagi öelda, kas see läheb iga korraga libedamalt või mitte, sest eks see üks paras nikerdamine ikka on ja tihemini, kui aastas korra, ma seda küll teha ei viitsiks kahjuks 😀
No aega võttis ja midagi vist õnnestus ka aga üritan siis täpsemalt seletada, kus-mis-kuidas? 😊

Esmalt käisin ja otsisin Rimist ükskõik, millist väiksemat sakilist vormi, millega saaks porgandi viiludest suruda vormiga välja kana harjad, sest ma poleks küll suutnud sellistele detailidele käsitsi tund aega veel lisaks kulutada! 😀 Õnneks ühe variandi ma isegi pannide juurest leidsin – mingid küpsiste vormid, mis maksid 5 eurot ja no ajasid asja täitsa ära. Lisaks ostsin sügavkülmutus kotte suurusega 0,5 liitrit, mida kasutada munatäidise pritsiks.

KOOSTISOSAD 6 kana jaoks:
6 muna (soovitatavalt vabalt peetavate kanade mune)
2 spl söögiäädikat
½ porgandit
2 peotäit lambasalatit
Pipraterad

VALMISTUSVIIS:
Mina keetsin 6 muna korraga. Kui vesi keema läks siis lisasin munad ja umbes korgitäis söögiäädikat ning keetsin 12 minutit. Seejärel munad jääkülma vette ja kui koor enam kuum polnud siis koorisin ära. Siis valmistasin vormiga ette toore porgandi õhemapoolsed kettad ja käsitsi noaga ka nokad. Seejärel lõikasin pipraterad pooleks. Edasi lõikasin munade alt õhukesed viilud ära, et need püsti püsiks ja seejärel munad pikuti keskelt pooleks (natuke vähem, kui poole peale) Silmade kohale lõikasin samuti noaga torked ette, sest pipraterad oli vaja pintsettidega nende sisse asetada. Viimaks asetasin kõige pealt harjad kanadele pähe ja seejärel panin jälle pintsettidega nokad. Viimasena tegin neile lambasalatist kaussi pesa ja asetasin oma kohtadele 😊

KOOSTISOSAD 1-he lihavõttejänese jaoks:
2 muna (soovitatavalt vabalt peetud kanade mune)
1 tl söögiäädikat
porgandit 1 kild nina jaoks
2 tükikest peterselli
2 pipratera

VALMISTUSVIIS:
Tegelikult keetsin uuesti 6 muna korraga aga kui soovid tõesti ainult ühte jänest teha siis kogused on kirja pandud vastavalt sellele. Lõikasin ühe muna pooleks laiupidi ja seejärel paksema ratta pea jaoks. Muna otsast killukese jäsemete jaoks, mille oma korda pooleks. Teise muna lõikasin aga pooleks pikkupidi, millest sai kõhu ning alles jäänud pikkupidi pooliku lõikasin oma korda pooleks, millest sai kõrvad. Seejärel asetasin pooleks lõigatud pipraterad silmadeks ja ühe väiksema tera suuks. Porganditükk ninaks ja voilaaa , lihavõttejänes oligi valmis. See oli kõige lihtsam nendest! 😊

KOOSTISOSAD täidetud munadeks:
10 muna (soovitatavalt vabalt peetud kanade mune)
3 kuhjaga spl Hellmann’si majoneesi
Eesti kanget sinepit maitse järgi ( meile meeldib sinepine)
näpuotsatäis soola
kaunistuseks porgandit
kaunistuseks peterselli

VALMISTUSVIIS:
Lõikad munad pooleks. Mina lõikasin laiupidi pooleks ja lõikasin põhjadest jälle väikesed viilud ära, et need püsti püsiks. Munavalged sõin samal ajal ära 😀
Kogud anumasse keedetud munakollased ning lisad ülejäänud koostisained v.a kaunistused. Purustad kahvliga ühtlaseks massiks ning asetad sügavkülmutuskotti. Et kergem seda munamassi kotti panna oleks siis ma panin selle koti klaasi sisse. Sulged koti ning lõikad ühe koti nurga alt ära (alguses pigem väiksema tüki ja proovi, kui palju pritsist välja tuleb). Ringjate liigutustega alusta munade täitmist ning seejärel kaunista!

KOOSTISOSAD 2-he täidetud tibu jaoks:
2 muna (soovitatavalt vabalt peetud kanade mune)
Aga eelneva täidisega tuleb ära täita
porgandit 2 kildu nina jaoks
2 pipratera

VALMISTUSVIIS:
Ettevaatlikult lõikasin noaga ümberringi siksaki ja võtsin ülemise osa küljest. Seejärel üritasin teelusikaga munakollase eemaldada. Seejärel täidad pritsiga munad. Asetad pooleks lõigatud pipraterad silmadeks, porgandikillud ninadeks ja tõstad ära lõigatud munavalged uuesti peale tagasi ja ongi valmis. Minu tibud tulid rohkem Angry birdsi nägudega 😀 Eks harjutamine teeb meistriks…


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga